Design Patterns



Herkese merhabalar tekrardan. Uzun zamandır yazamıyordum bloga, finallerdi tatildi derken bayağıdır uğrayamıyordum kendime :) Neyse, yeni bir konuyla başlamaya karar verdim ve uzun soluklu bir şekilde devamını getirmeyi düşünüyorum. Konumuz Design Patterns. Yani tasarım şablonları...

Tasarım desenleri basit olarak, nesneye yonelik programlamada, çokça karşılaşılan problemlerin önceden tasarlanıp, herhangi bir programlama dilinden bağımsız olarak bu problemlerin çözümünü temel oop elemanlarını kullanarak belirli işlere çözüm olmak üzere tasarlanan şablonlardır.

Yani belli problemler için önceden hazırlanmış paketlerdir diyebiliriz kısaca. Kullanılması kati olmayan fakat uygulama geliştiriciye çok büyük fayda ve zaman kazandıran leziz şeylerdir tasarım desenleri. Yani kullanıp kullanmaması tamamen size bağlıdır. Durumu şu şekilde de anlatabiliriz. Diyelim İstanbul'dan İzmir'e gideceksiniz. Bunun için bir tasarım şablonuna danışırsanız size, İstanbul - Bursa - Balıkesir - İzmir düzergahını verecektir, ki bu sizin için en verimli ve kısa yoldur. Ancak İstanbul'dan İzmir'e, önce bir Ağrı yapıp ordan Antalya'ya inip Denizli'ye selam verip ardından İzmir'e de varabilirsiniz :) Demek istediğim sanırım anlaşıldı :)

Tasarım desenleri, problemlerin düzeyine ve yapılarına bağlı olmak üzere kendi içerinde 3 bölüme ayrılır. Bunlar Davranışsal, Yapısal ve Kurucu'dur. Toplamda 23 tanedirler.

Elimden geldiğince her biriyle ilgili küçük yazılar ve örnekler vermeye çalışacağım. Herkese iyi çalışmalar dilerim :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi