Mapper3 - MobileSim - Aria

Herkese merhabaaağ :)

Daha önce yukarıda adını gördüğünüz programlardan bahsetmiştim. Bugün biraz da kendilerini tanıtmaya çalışacağım.

Başlayalım o zaman…

Mapper3:

Mapper’in, robotumuzun simüle edileceği haritayı oluşturduğumuz program olduğunu söylemiştim. Şimdi biraz bakalım mapper3’e.



Görüldüğü üzere gayet basit kullanışı olan bir program. Yukarıdaki sekmelerden; robotun başlangıç noktası, gideceği hedef noktası, bitiş noktalarını tek bir tıkla çizmiş olduğumuz haritaya atayabiliyoruz. Harita çizimi de tahmin edeceğiniz üzere line’ları kullanarak gerçekleştirilmekte. Bir line oluşturuyoruz kafamızın estiği yere, o line’ı seçiyoruz ve başlangıç bitiş adresini veriyoruz, çizgimiz istediğimiz yere gidiyor.



Çizgilerin de birleştirilmesiyle de harita oluşturuyoruz. Bu kadar basit. Oluşturduğumuz haritaların uzantısı ise .map.

MobileSim:

MobileSim, yazdığımız programı robota yüklemeden önce nasıl çalıştığını görmek için test ettiğimiz simülasyon programı. MobileSim’e, Mapper’da çizmiş olduğumuz haritayı yüklüyoruz.



MobileSim artık kullanıma hazır.



Aria:

Aria’nın robotumuza ulaşmak ve onu control etmek için kullandığımız C++ kütüphanesi olduğunu söylemiştik. Peki Aria’yı nasıl kullanacağız? Bununla ilgili ders hocamızın hazırladığı leziz pdf dosyasını sizinle paylaşmayı kendime bir borç bilirim. Pdf’i ve diğer programları paylaşmış olacağım linkten en geç bu akşamdan itibaren indirebilirsiniz :)

ve Aria kütüphanesini kullanarak yazmış olduğumuz programımızı çalıştırıyoruz.

Bingo… Artık atanmış bir port üzerinden robotumuza ulaştık :) Yazdığımız program doğrultusunda artık robotun neler yapacağını buradan izleyebiliriz.



Okulun bu aralar fena kasmasından dolayı fazla olamayabilirim buralarda, mail ile, veya yazı altına not olarak, sormak istediğiniz sorular olursa cevaplamaya çalışırım :)

Herkese iyi çalışmalar…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi