Hezarfen Savunma Sanayi Günleri - Eskişehir

Herkese merhabalar :)

Bu hafta savunmanın gözü, havacılığın pilot şehri Eskişehir'deydi. Harika bir hafta sonu konferans serisi gerçekleştirildi. Ciddi anlamda bilgi patlaması yaşadım. Elimden geldiğince konferanslardan aklımda kalanları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle katılımcı firmaları yazalım.

- TAI(Turkish Avionic Industries)
- TEI(Turkish Engine Industries)
- General Electric Aviation
- Alp Aviation
- AYESAŞ(Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi AŞ)



Cumartesi Günü:

TAI - Anka Projesi:

24 Aralık 2004 tarihinde, Savunma Sanayisi Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) arasında imzalanmış olan sözleşmeyle yürürlüğe giren Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) Programı; Türk Silahlı Kuvvetlerinin orta irtifa uzun havada kalışlı bir İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemi gereksinimleri karşılamaya yönelik yürütülmektedir. Anka, Operatör tipi bir insansız araçtır.



Araç, 16 Temmuz 2010 tarihinde hangardan çıkmış ve basın ve ulusa tanıtımı yapılmıştır. Bir sonraki projede ise bu araca silah sistemleri eklenmesi kararlaştırılmıştır.

Aracın en önemli özelliklerinden biri taşıyabildiği internal yararlı yük ağırlığıdır ve 200+ kg'dır.

Anka'da kullanılan radar, Aselsan tarafından geliştirilmiş ve 360 derece kabiliyetli kameralarla donanmış bir sar radardır.

Baykar Makina'nın projelerinin(Bayraktar) ardından Anka'nın önümüzdeki sene içerisinde tamamıyla bitirilmiş olması bekleniyor.

General Electrics - Tei:

Bu sunumlar genel itibariyle Mülakat teknikleri ve Kalite uygulamalarıyla ilgili olduğu için pek bir şey diyemeyeceğim, fena değildi, interaktif bir sunumdu eğlendik :)

AYESAŞ:

Sanırım benim en fazla ilgimi çeken sunumdu, fakat oturumlar içerisinde de en az süre alan da buydu. Kritik güvenlik yazılımları ile iglili bilgi verme amaçlı bu sunumu, Ayesaş Aviyonik Yazılımlar Direktörü sayın Nezir Ertürk'ten dinledik. Türk aviyonik yazılımların geliştirildiği bu şirketin yazılım merkezi, Odtü Teknokent'te bulunmakta. Ciddi anlamda büyük işlerin yapıldığı bir firma.



Maalesef gizlilik gereklerinden dolayı tam olarak ne yaptıklarını açıklayamadı Nezir Bey, fakat araştırma yapıldığında ne derece önemli işler yaptığı belli olan bir firma. Aselsan'ın, en iyi yan sanayi firması ünvanına sahip bir şirket.

Takip edilmesi gerek.

Pazar Günü:

Gün itibariyle pek de teknik konulara girilmedi, kapanış konuşmaları yapıldı, ancak yine de genel itibariyle Türkiye uçak tarihinin aslında ne 1939 yıllarında ne kadar da geniş olduğu, bir takım sebeplerden dolayı uçak fabrikalarının traktör fabrikalarına çevrilmesi gibi komik olayların aslında nasıl da planlı bir şekilde gerçekleştirildiği konuşuldu. Maalesef tarihi değiştiremiyoruz.

Buyrun tarihten birkaç kare...







Bu saatten sonra bize düşen elimizden geldiğince mesleğimizde büyümek, istikbal göklerdedir diyen bir liderin izinden gitmeye devam etmektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Aselsan ve MetuTech Gezisi

Nerde Kalmıştık !? :)