Cloud Computing



Cloud Computing, kavram olarak Türkçe karşılığı Bilgisayar Bulutu yada Bulut Bilgi İşlem olan bir teknolojidir. Kabaca açıklayacak olursak, verilerin bilgisayarlarımızda değil de, internetteki bir grup bilgisayarda tutulup, istenildiğinde bize aktarma yaparak işlem gerçekleştirmemize olanak sağlayan bir sistemdir. İlk duyulduğunda harika ötesi şeyler gelebilir insanın aklına tabi :)
Mesela bilgisayarınızın donanım durumu ne kadar kötü olursa olsun çok zor gerçekleştirilecek işlemleri kolayca gerçeleştirebiliriz, ve bunları gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz tek şey iyi bir internet bağlantısı...

Buradan da bulut kavramının internete karşılık geldiğini rahatlıkla anlayabiliriz. Bu bulut bizim ihtiyacımız olan bütün bilgileri içinde tutacak ve biz istediğimiz zaman da bize geri verecek. Tabi bu işlerin de gerçekleşebilmesi için hızlı bir internet bağlantısının olması gerekmekte.



Cloud Computing kavramı 3 önemli alt yapıya sahiptir. Kısaca bunları açıklayalalım...


InraStructure as a Service: Bu servis sayesinde, hiç bir alt yapı yatırımı yapmadan bütün hizmetler sunucu çiftliklerine aktarılabiliyor ve istenildiği gibi yönetilebiliyor.

Platform as a Service: Bu platform daha çok biz yazılımla uğraşana kişiler için düşünülmüş. Burada tek bir platform üzerinde yazılımcılar geliştirmiş oldukları yazılımları sunuculara yerleştirip çalıştırabiliyorlar. Bunun en canlı ve kullanılan örneği Google'ın sunduğu Google "AppEngine" platformudur.

Software as a Service: Bu yapı da klasik bir yazılımı alıp kullanmak yerine, kullandığın kadar öde sistemine olanak sunan servistir.

Avantajlar

Donanımdan bağımsızlık
Sunucu Çiftliği Hizmetleri
Utility Computing(Bilişim Desteği)

Dezavantajlar

Veri Güvenliği
Server Bağımlılığı
Hukuki Kuralların Yetersizliği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi