IpTv Çılgınlığı



Evet, 2006'dan beri(gerçi İsrail'de 2000 yılından beri kullanılıyor :) bahsedilen ve bizlere yeni olan bir teknoloji Iptv. Telekom'da devam eden stajım içerisinde de 5-6 tanesinin kurulumunu yapmışlığım olduğundan birazcık bahsedeyim istedim bu olaydan.

Klişe olacak ve her yerde de böyle bir örnek var ama en kolay da bu şekilde anlatılabilir diye bilinen örneği vererek girmeye çalışıcam :)

Akşam işten eve döndük, yorgunuz ve yapmak istediğimiz tek şey kanepeye uzanıp televizyona kilitlenmek. Kumandanın tuşlarına bastık, bi baktık istediğimiz başlamamış eyvaa eyvah :) Kumandamız ile kanallar arasında dolaşmaya başladık ama karşımızda hep o bilindik birbirinin aynı programlar. Bunlardan en iyisini seçip izlemek zorunluluğu ortaya çıkıyo doğal olarak.(Tabi kalkıp bilgisayarın başına oturmadığınız var sayıyorum)

İşte Iptv ile bu zorunluluk kalkıyor. Televizyonun kumandasını aldık, düğmeye bastık karşınıma bir menü çıktı. Menü'den haberleri seçtik. Fakat haber saatine daha var. Hiç sorun değil. Haberler hemen karşımızda. Hatta istersek kişisel haber akışımızı bile hazırlayabiliriz. Örneğin çocuğumuz başka bir şehirde üniversitede okuyor, ve biz o şehirle ilgili haberleri merak ediyoruz, Yada memleketimizdeki haberler ilgimizi çekiyor. Bunun için tek yapmamız gereken televizyonumuza ilgi alanlarımız ile ilgili ipuçları vermek. Hangi diziyi seviyorsak, hangi takımı tutuyorsak, hangi video klibi izlemek istiyorsak, hangi filmler yada belgeseller hoşumuza gidiyor, hepsi emrimizde..

Peki nedir bu Iptv ?

Iptv (Internet Protocol Television) Televizyon/ve veya görüntü sinyallerinin genişbant (kablo internet/DSL) kullanıcısı aboneler veya izleyicilere internet protokolü üzerinden dağıtıldığı sistemlere denmektedir. Bu sistem genel olarak geniş bant işletmecisi tarafından sağlanan internet bağlantısına paralel olarak aynı altyapı üzerinde tahsis edilen bir bant genişliğiyle sağlanır. Iptv kendi başına bir protokol değildir. Halen tüm dünyada 100 milyondan fazla evde genişbant ttnet müracat internet bağlantısının kurulu olduğu bilindiğinden Iptv'nin önümüzdeki yıllarda çok büyük bir hızla gelişme göstermesi beklenmektedir.

Görüntü yayınının bantgenişliği gereksinimlerinden dolayı Iptv bağlantılarının dağıtılması gereklidir. Iptv hem canlı tv yayınını (multicasting) hem de banttan yayını (VOD, Video on Demand) içerir. Bu yayınları izleyebilmek için televizyona bağlı bir set üstü alıcı cihaz ya da bilgisayar gerekiyor. TTNET, Iptv için genellikle canlı TV yayınları için IGMP version 2 (kanal değiştirme işaretleşmesi) ve kayıttan izlemeler (VOD- iste ve izle) için ise RTSP protokolleri kullanılıyor. Canlı TV yayınlarının dağıtılmasında peer-to-peer (P2P, kullanıcıdan kullanıcıya) teknolojisinin kullanıldığı protokoller de yeni yeni ortaya çıkmakta. Bunun geleneksel dağıtım modellerine göre esas avantajı veri dağıtım yükünün kullanıcılar arasında paylaştırılabilmesi suretiyle dağıtıcının işletim giderlerini büyük ölçüde indirebilmesinde yatıyor. Iptv için kullanılan görüntü sıkıştırma formatları MPEG-2, H.264, WMV (Windows Media Video 9 ve VC1), XviD, DivX, ve Ogg bulunuyor.

Tabi bu Iptv'nin olabildiğince kullanılabilmesi için iyi bir internet bağlantısı ve şebekeye uzaklığın kısa olmasının gerekliliğininde akılda tutulması şart :)

Iptv Alt Yapısı

Iptv, sayısal televizyon teknolojisi ile geniş band internet erişim teknolojisinin birleştiği yepyeni özellikleri kullanıcının hizmetine sunmakta. Bu durum da aşağıdaki şemada gösterilmekte.



Şekilden de anlaşılacağı üzere Iptv'nin kurulabilmesi için ülkede sayısal TV alt yapısının hazır olması ve pazarın geliştirilebilmesi için genişband internet erişiminin yaygın olması gerekmekte.

Sayısal teknoloji TV yayıncılığında aynı program yayınında farklı lisanlarda yayın yapma, dörtlü stereo ( surround) ses özelliği, bilgisayarlar ile TV alıcılarının birlikte çalışabilirliği ve bir veri bankasında depolu bulunan video ve film gibi bilgilere erişerek tekrar gösterilebilir özelliği bulunmakta.

İnternet erişiminde ise geniş band son 10 senede en önemli gelişim olarak ortaya çıkmış bulunmakta. Yani ne kadar büyük geniş bant = o kadar iptv altyapısı uyumluluğu diyebiliriz. Geniş bant'ta başı çeken ülkeler de tahmin edilebileceği üzere Abd, Honkong, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler...

Son olarak bir Iptv ağı alt yapısı görseli koyup konuyu bitiriyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi