GittiGidiyor Api

GittiGidiyor'u aktif olarak kullanmasam da, arada sırada alışveriş için tercih ettiğim bir kaç e-ticaret sitesinden biri.

Yeni bir uygulama alt yapısı geliştirdiklerini fark ettim. Gittigidiyor Api... Sitenin yazılımcıları düşünerek yarattığı bir alt yapı. Buradan fazla kasmadan direkt aktarıyorum arkadaşlar :)

"
GittiGidiyor API nedir?
GittiGidiyor API, dev.gittigidiyor.com adresi üzerinde hizmet veren web servisler yardımı ile kurumsal firmaların veya bireysel kullanıcıların, GittiGidiyor üzerinde yapabildikleri hemen hemen tüm işlemleri otomatik olarak veya toplu halde yapabilmelerini sağlayacak metodları içeren bir uygulamadır.

GittiGidiyor API ne için kullanılır?
GittiGidiyor API servislerini kullanarak uygulama yazan bir geliştirici, kurumsal servis metodları ile kendi GittiGidiyor hesabına erişebilir. Ayrıca geliştiriciler, çoklu kullanıcı servis metodlarını kullanarak oturum bilgisi belirtilmiş bir kullanıcının GittiGidiyor hesabına ürün listelemek, ürün bilgilerine ulaşmak gibi ürün işlemlerini yapabilirler. Mesaj işlemleri, satış bilgileri, dükkan ve kişisel bilgilere ulaşmak gibi birçok işlem de yine çoklu servis kullanıcı metodları kullanılarak yapılır.

GittiGidiyor API'yı kullanarak neler yapılabilir?
Kullanıcılar, API servislerini kullanarak ürün bilgilerine ulaşabilir, ürün girişi ve güncellemesi yapabilir, satışlarının bilgilerine erişebilir, diğer kullanıcılara mesaj gönderebilir, kargo bilgilerini girebilirler. Bu proje, çok işlemli kullanıcıların site üzerinden tek tek yapmak zorunda kaldığı işlemleri otomatik olarak veya toplu halde yapabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

GittiGidiyor API Doğrulama ve Güvenlik Mekanizması
API projesi güvenliği iki ayrı katmandan oluşur: Birinci katman, web servislerinin güvenliği için http protokolünün temel doğrulama (basic authentication) metodunu kullanır ve web servis çağırımlarında kullanıcılar kendi kullanıcı adlarını ve parolalarını kullanmak zorundadır. İkinci katmanda ise API'nin çalışma mantığına özgü bir doğrulama metodu kullanılır. Özetle, temel doğrulama metodunda bir GittiGidiyor üyesi önce API servislerine geliştirici (Developer) olarak kaydolur, daha sonra yazacağı her uygulamayı servislere kaydettirip, uygulaması için kendisine verilen API anahtarı (API Key) ile şifre yerine geçen gizli anahtarını (Secret Key) kullanarak servislere erişir.

GittiGidiyor API Servislere Erişim Şekilleri (SOAP / RESTLIKE)
API projesi hem SOAP hem de RESTLIKE web servislerini desteklemektedir. Şu anda veri iletişiminde XML ve JSON veri tipleri ile haberleşme sağlanmaktadır ancak ileride değişik formatlar da (protobuf vb.) desteklenecektir. Kurumsal servis katmanında, servislere erişim esnasında, diğer katmanlarda olduğu gibi istek başına doğrulama gerçekleşir. Servis çağırımlarında, doğrulama mekanizmasında üç parametre kullanılır. API Key, daha önce de bahsedildiği üzere, sunucu tarafında hangi uygulamadan istekte bulunulduğunun anlaşılmasını sağlayan API anahtarıdır, ikinci parametre Signature ise API Key ve Secret Keyin MD5 algoritması ile şifrelenmesi (hashing) sonucunda oluşturulur. Son parametre ise o anki zamanı ifade eden TimeStamp parametresidir. Kullanıcı, her bir servise erişimi esnasında bu parametreleri uygun şekilde girmekle yükümlüdür.

GittiGidiyor API'yı kullanmak için nelere ihtiyaç duyulur?
API servislerinden , GittiGidiyor Listeleme Servisi aboneleri veya Dükkan sahibi kullanıcılar yararlanabilirler. Aşağıda, bu kullanıcıların ürün listeleme formatları verilmiştir:

Listeleme servisi aboneleri; açık artırma ve sabit fiyat formatında
Dükkan sahipleri; dükkan formatında
Her ikisine de abone olan kullanıcılar; her üç satış formatında (açık artırma, sabit fiyat, dükkan) ürün girişi yapabilmektedir.
"

Güzel bir şeye benziyor. Bi bakmak lazım...

Alıntı: dev.gittigidiyor.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi