Mobil Programlama ve .Net Framework

Ne kadar zamandır başlamak istediğim bir konuydu ama doğru düzgün fırsat bulamadığımdan başına oturup kurcalayamıyordum. Mobil Programlama...

Günümüzde hepimizin bildiği üzere tüm elektik/elektronik cihazlar giderek küçülmekte ve boyutlarına nazaran kapasite ve yapabiliteleri de artmakta. Her ne kadar kişisel bilgisayarların, mobil cihazlardan daha ucuz olmalarına rağmen, taşınabilirlikleri sayesinde tek bir mobil cihaz ile, hem iş yerinizde hem de evde ve ya başka bir yerde istediğiniz zamanda çalışabiliyor olmak, gerçekten büyük bir avantaj. Hatta bu nedenle artık çoğu firma çalışanlarına mobil cihazlar almayı tercih etmekteler. Bunu stajımın son günlerini yaşadığım Türk Telekom It'de de gördüm, tüm mühendislerin elinde birer Blackberry Bold vardı ve hiç susmuyordu devamlı bir mail trafiği halindelerdi.

Diz üstü makinaların ötesinde, daha hızlı açılıp kapanabilen, daha belli ve spesifik fonksiyonları yerine getiren ve pantolonumuzun(ve ya eteğin(varsa tabi :)) cebine sığabildiği için cep bilgisayarları daha da fazla yaygınlaşmakta. Bir cihazın yaygınlaşabilitesi de onu işlevsel kılan özellikleri de, yani yazıımcıların geliştrimiş olduğu programlara bağlıdır aslında. Kısaca ne ka ekmek oka köfte :)

Fazla da sözü uzatmamak adına .Net Framwork'u kullanarak Pocket Pc(Smart Edition)'de her zamanki gibi yapılan ilk işi gerçekleştirmeye ve Dünya'ya selam vermeye çağırıyorum sizi :)

Öncelikle Visual Studio 2005/2008 artık hangisini kullanıyorsanız:

Yeni bir Smart Device/Pocket Pc Projesi oluşturun. Karşımıza şöyle bir şey gelecek.



Daha sonra Formumuza Tool içerisinden bir button'u sürükleyip bırakıyoruz. Text'ine de Başlat yazıyoruz. Çalıştırdığımızda karşımıza şöyle bir şey geliyor.


Şimdi geri dönüyouz ve buttonumuza çift tıklayıp içine Yazacağımız ve ekrana Merhaba Dünya yazdıracak kutsal Code'u bırakıyoruz. İşte o kod :)

Evet. Şimdi programımızı tekrar çalıştırıyoruz ve Vaala...


Evet böylece en basit ve işe yaramayan prgoramızı bitirmiş olduk. Bakalım ileride neler olacak :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Socket Kavramı

Dönem Sonu ve Bitirme Projesi

Aselsan ve MetuTech Gezisi